Contraindicaties

Wat betekent een contra-indicatie?

Als het een term is die je nog niet eerder hebt gehoord: een contra-indicatie is een aandoening die verhindert dat een bepaalde behandeling effect heeft, omdat het schade aan iemand kan toebrengen. In medische termen is het tegenovergestelde van een 'indicatie', wat een positieve reden is om een bepaalde behandeling te laten doen.

Kan iedereen semipermanente make-up gebruiken?

Nee. Hoewel het geschikt is voor de meeste mensen, zijn er bepaalde redenen waarom ik niet iedereen kan behandelen. Alvorens een behandeling bij Bonetti Esthetics te ondergaan, worden cliënten er altijd op gewezen dat bepaalde contra-indicaties mij ervan kunnen weerhouden om verder te gaan. De contra-indicaties zijn:

 • Ongecontroleerde hoge bloeddruk of een hartaandoening 
 • Ongecontroleerde diabetes 
 • Zwangerschap en borstvoeding 
 • Glaucoom 
 • Herpes simplex 
 • Bepaalde huidaandoeningen zoals huiduitslag, blaren, psoriasis of eczeem 
 • Gebruik maken van steroïden zoals cortisone, Accutane, Retin-A of Renova 
 • Allergie voor make-up 
 • Acute acne in het behandelingsgebied 
 • Hypertrofische littekens of keloïden 
 • Bloedaandoening bijv. sikkelcelanemie, hemofilie of een bloedplaatjesaandoening 
 • Een aangetast immuunsysteem 

Hoewel de bovenstaande lijst zeker niet volledig is, krijg je een goed idee van de scenario's die kunnen voorkomen dat ik met je behandeling doorga. Voor sommige van de bovenstaande gevallen kan ik je ook vragen om een schriftelijke toestemming van je arts, voordat we verder kunnen gaan.

Als een van deze punten op je van toepassing is, laten we er dan een aantal in meer detail bekijken. Zo krijg je een beter idee van een specifieke contra-indicatie en waarom dit mij kan beletten enige vorm van semipermanente make-up aan te bieden:

Hoge bloeddruk/hartaandoeningen

Bij hoge bloeddruk of enige aandoening aan het hart waardoor je medicijnen moet nemen om je druk onder controle te houden of wanneer je profylactische antibiotica moet nemen om ziekte te voorkomen, moet je deze ook nemen voordat je wordt behandeld.

Diabetes

Als je ongecontroleerd diabetes hebt, kan dit leiden tot complicaties bij het herstelproces en het risico op infectie vergroten.

Zwangerschap/borstvoeding

Er zijn een aantal redenen waarom een semipermanente make-up behandeling onder deze omstandigheden moet worden uitgesteld. Ten eerste kan je huidskleur tijdens de zwangerschap licht veranderen, wat het op de lange termijn moeilijker kan maken om de gewenste resultaten te bereiken. Ten tweede zijn complicaties tijdens de behandeling uiterst zeldzaam. Als ze zich toch voordoen, mogen sommige geneesmiddelen tijdens de zwangerschap niet worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een allergische reactie of infectie hebt, is dit niet het juiste moment om het geschikte geneesmiddel in te nemen. In het belang van jou en je baby is het altijd het beste om de behandeling uit te stellen tot na de bevalling en tot je gestopt bent met borstvoeding.

Glaucoom

Voor een semipermanente eyeliner, geef ik tijdens de behandeling wat lichte druk rond de ogen. Dit zou je toestand verder kunnen compliceren.

Herpes simplex

Mensen die last hebben van 'koortslip' of koortsblaasjes zijn vatbaarder voor een uitbraak na een lip-pigmentatie. Dit kan voorkomen worden door een voorbehandeling met antivirale medicatie. Dit recept kan worden verstrekt door je arts.

Huidaandoeningen - Huiduitslag, blaren, psoriasis, eczeem, enz.

Elke huidaandoening zoals hierboven genoemd, op of nabij het te behandelen gebied, kan het proces moeilijk maken. Daarnaast kunnen ze de algehele langetermijnresultaten van semipermanente make-up beïnvloeden. Het betekent niet per se dat ik je niet kan behandelen. We moeten toch je toestand in meer detail bespreken voordat ik een behandeling start.

Keloïde/hypertrofische littekens

Een uniform genezingsproces zonder bijkomende complicaties is wenselijk. Aangezien dat keloïde/hypertrofische littekens gepaard gaan met nadelige factoren voor wondgenezing, ben je mogelijk geen geschikte kandidaat voor een semipermanente make-up behandeling. Hetzelfde zou van toepassing zijn als je op zoek bent naar een permanente tatoeage.

Cortisonsteroïden, Accutane, Retin-A of Renova

Voor het geval dat je het niet weet, kan het gebruik van lokale steroïden leiden tot een dunnere huid, vooral op langdurige termijn. Door deze reden wordt semipermanente make-up niet aanbevolen. Als je slechts zeer korte tijd lokale steroïden gebruikt, is behandeling nog steeds mogelijk. Mits er enige tijd is verstreken na je laatste toepassing. Als je een van de bovenstaande medicijnen gebruikt, neem dan contact op met je arts voordat je contact met mij opneemt.

Bloedstoornissen

Als je aan dit soort aandoening lijdt (zoals hemofilie), bent je uiteraard bewust van het probleem met je bloedstolling. Houd rekening met het feit dat bij semipermanente make-up de huid beschadigd raakt. Het is nodig dat je bloedstolling binnen een redelijke termijn gebeurt. Als dit niet het geval is, kunt je een langere bloedingstijd hebben en zo meer dan gemiddeld blauwe plekken krijgen, en de behandeling zal daarom hoogstwaarschijnlijk ongeschikt voor je zijn.

Gecompromitteerd immuunsysteem

Als je een aandoening hebt of een behandeling ondergaat die je immuunsysteem in gevaar kan brengen, MOET je eerst met je arts spreken. Een goed immuunsysteem is belangrijk om het herstelproces soepel te laten verlopen, dus alles wat dit in gevaar brengt, moet worden vermeden.

Elke behandeling, medicatie of ziekte die het immuunsysteem/het herstellingproces in gevaar brengt, zou je GEEN goede kandidaat maken voor micropigmentatie behandeling.

Kankerpatiënten moeten toestemming van een arts en goede testresultaten hebben. Ze moeten minimaal 6 maanden wachten na de laatste chemotherapie of bestraling.

Conclusie

Ik hoop dat je met de bovenstaande informatie meer inzicht hebt gekregen over de mogelijke contra-indicaties met betrekking tot semipermanente make-up. Als een van de bovenstaande voorwaarden op jou van toepassing is, neem dan contact op met je arts. De arts kan bepalen of het veilig is om het gewenste cosmetische proces onder te gaan.